آژیر خطر در ایرانشهر؛ ارشاد کجاست؟

نمایش «مخاطب» به کارگردانی جابر رمضانی که اجرایش از روز ۱۱ خرداد متوقف شده‌بود، از دوشنبه ۱۶ خرداد دوباره به صحنه رفت. این نمایش از روز ۲۶ اردیبهشت در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه بود اما روز چهارشنبه هفته گذشته اجرای نمایش متوقف شد.

به گزارش مشرق، روز دوشنبه، گروه اجرایی این نمایش بار دیگر یک بازبینی رفتند و به صورتی عجیب در پایان بازبینی قرار شد این نمایش اجرای خود را از سر بگیرد و سایت فروش بلیت آن بار دیگر باز شده‌ است.

نمایش مخاطب با بازی نگار جواهریان، لیلی رشیدی، علی باقری و جابر رمضانی روی صحنه می‌رود. در این نوشتار، پرسش‌هایی را درباره توقف کوتاه‌مدت و اجرای دوباره این اثر مطرح می‌کنیم.

نمایش، هنری است زنده که در لحظه خلق می‌شود. گزافه نیست اگر بگوییم در اجرای یک نمایش، تجربه‌ای تکرار نشده و تازه روی صحنه آفریده می‌شود و همیشه کارگردان و عوامل می‌توانند با متن بازی کنند و همین مسأله است که نظارت تام و تمام بر همه اجراها را دشوار یا بهتر بگوییم ناممکن می‌کند؛ بنابراین چرخه صدور مجوز و ابطال آن به دلیل تخلف گروه اجرایی از موازین و اجرایی متفاوت از آنچه مجوز گرفته‌است، گردونه بی‌پایانی است اما این گردونه بی‌پایان درباره نمایشی که بنیاد آن بر رفتارهای عجیب و دیوانه‌وار جنسی استوار است، دیگر جای طرح ندارد. چنین نمایشی در نظام فرهنگی جمهوری اسلامی مجوز اجرا می‌گیرد، بعد از ۱۰ اجرا ادامه اجرای آن با دستور بالاترین مقامات دولتی ابطال می‌شود و دوباره مجوز می‌گیرد. اینجاست که سوال درباره سطح نفوذ در مدیریت کلان فرهنگی مطرح می‌شود.

نمایش مروج بی‌اخلاقی

نمایش «مخاطب» براساس یک متن خارجی نوشته تیم کراوچ اجرا شده اما کارگردان ایرانی سعی کرده‌است به بهانه ایجاد تعامل با مخاطب، روح اثر اصلی را نادیده بگیرد.

نتیجه نمایشی شده‌است که علاوه بر نداشتن ساختار حرفه‌ای، از نظر محتوا نیز دچار ایراداتی جدی است و حاصل کار، اثری از آب درآمده که با معیارهای عرفی و شرعی جامعه ایرانی در تضاد است. نمایش حول محور تجاوزبه‌عنف می‌گردد و روایت‌های مشمئزکننده گوناگون از رفتارهای جنسی بی‌مرز را عرضه می‌کند.

در واقع حرف نمایش به جای زنهار، ترویج بی‌اخلاقی و عادی‌سازی تجاوزاست. «مخاطب» اصولا به لحاظ تکنیکی یک نمایش حرفه‌ای نیست. شیوه اجرایی آن تکراری و کلیشه‌ای است.

نمایش تنها در سطح مشق یک تجربه مشارکتی‌نما محدود می‌ماند و مخاطب نیز رغبتی برای شرکت در روند آن از خود نشان نمی‌دهد، مگر به اصرار بازیگران و در حد گفتن کلمه «بله» یا تأییدی با سر!

بازیگران در طول نمایش بین تماشاچیان نشسته‌اند و هرگاه نوبت‌شان می‌شود، حرف می‌زنند و درخصوص روایتی که تعریف می‌کنند، نظر تماشاچیان را نیز می‌پرسند و اغلب به دلیل موارد اخلاقی بی‌پرده و اتهامات جنسی به جامعه ایرانی، بی‌پاسخ می‌ماند.

چطور این نمایش ایستا، کشدار و بدون ریتم یا روایتی صرفا رادیویی توانسته به اجرا در یک سالن حرفه‌ای برسد؟ همچنان که اشاره شد نمایش حول محور روایت شخصی بازیگران از تجربه روابط غیراخلاقی شنیع است که با تاکید مکرر و تصویرسازی‌های منزجرکننده همراه می‌شود، روایت‌هایی که حتی شرح یک‌خطی آنها، محتوایشان را آشکار می‌کند.

مخاطب عادی با خواندن خلاصه روایت‌ها و بدون اطلاع از قوانین ارزشگذاری و نظارت برهنرهای نمایشی، می‌فهمد این اثر مطلقا قابلیت اجرا ندارد. با عذر خواهی از خوانندگان، به صورت سربسته به برخی موارد اشاره می‌شود:

۱- تجاوز پدر به دختر دوازده ساله خود و گرفتن فیلم از او در طی چند سال و تجاوز دوستانش به دخترش جلوی چشمان خودش !

۲-تجاوز یک پدر به دختر باردارش و فیلمبرداری از آن در حضور زنش که مادر دختر است !

۳-تجاوز برادر به خواهرش و کشتن خواهر !

۴-تجاوز کارگردان همین نمایش در قالب شخصیت خودش یعنی جابر رمضانی به کودک نوزاد بازیگرش یعنی نگارجواهریان!

سراسر نمایش مملو از عبارات مشمئزکننده و تصویرسازی‌های مکرر در مکرر از صحنه‌های تجاوز است. گویی نمایش قطعه پازل داخلی برای عادی‌سازی بی‌اخلاقی در جامعه ایرانی است.

نوادگان آلفرد چارلز کینزی در ایران !

عادی‌سازی گناه، کاری است که آلفرد چارلز کینزی مبدع انقلاب جنسی در آمریکا از آن استفاده کرد. او نیز مانند حامیان امروزش، مجبور شد برای عادی‌سازی گناه از اطلاعات جعلی بهره ببرد؛ بنابراین از چندهزار زندانی محکوم به مرگ به دلیل ارتکاب به قتل و تجاوز و... بهره گرفت و تجربیات بی‌بند و باری و مشکلات و بیماری‌های جنسی را به جامعه تسری داد و فاجعه انقلاب جنسی را رقم زد. البته جامعه پژوهشی او تا دهه‌ها پنهان ماند و وقتی جامعه آمریکایی دچار ناامنی خانوادگی شد و صدها جنین و فرزند نامشروع روی دست‌شان ماند، تازه در مرور پژوهش صورت گرفته و تطبیق با مستندات دریافتند چه کلاهی به سرشان رفته و رفتار مجرمان به عنوان جامعه آمریکایی تلقی شده‌است. البته این مسیری نیست که هروقت خواستیم، در اولین دوربرگردان دور بزنیم و برگردیم به روز اول.

کارگردان و مجوزدهندگان این نمایش مدعی‌اند با ارائه تصویر رفتارهای پرخطر اخلاقی، به دنبال آموزش اجتماعی اندازه خطر هستند اما اگر کسی از دیدن فیلم‌های پورن به زشتی و خطر رفتارهای غیراخلاقی پرخطر پی می‌برد، با تماشای این نمایش نیز چنین می‌شود. ضمن این‌که ارائه تصاویر غیراخلاقی غیرقانونی است و تاکید بر این بندها در آیین‌نامه شورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی هم تصریح شده‌ است.

​​​​​​​جلوی لابی‌ها را بگیرید

با مرور ساده به ساختار و محتوای نمایش «مخاطب» سوال بنیادین درباره توقیف آن نیست بلکه سوال این است که چرا این نمایش باید مجوز اجرا بگیرد؟ چرا بعد ازابطال مجوز در روندی غیرقانونی دوباره برای آن اجازه اجرا صادر می‌شود.

اعضای نوظهور شورای ارزشیابی و نظارت که نمایش را نخستین بار بازبینی کرده‌اند و مجوز آن را داده‌اند آیا آیین نامه را نخوانده اند؟ آیا عنصر جدیدی فراتراز قانون در این تصمیم تاثیر گذارتر بوده؟

آیا همشهری بودن کارگردان و اعضای بازبین شورای نظارت و مدیرکل هنرهای نمایشی و تعداد کثیری از مدیران جدید و نوظهور در اداره کل همان عنصر فرا قانونی است؟

آیا مقاومت یک ماهه مدیرشورای ارزشیابی و نظارت اداره کل هنرهای نمایشی در برابر این تصمیمات و خلع او ومعارفه مدیری بی تجربه از میان همشهریان برای تقویت این عنصر فراقانونی در آینده است؟

آیا این همان بازوی فشاری است که سبب می‌شود دراداره کل هنرهای نمایشی «مخاطب» را بعد از ابطال پروانه، برای رفع توقیف باردیگر خارج از عرف قانونی بازبینی کنند؟

آیا مسببان این ارتکاب به جرم اجتماعی که برتصمیم غلط خود اصرار می‌ورزند از قانون عمومی ‌و قضایی کشور درامان هستند؟

آیا قراراست با وجود این شبکه مدیریتی بعد از این شاهد به صحنه رفتن این دست اجراها و بدتر از آن باشیم؟

آیا اصرار بر بکارگیری افراد مساله دار در هسته مشاورین - صرفا بواسطه همشهری بودن- که مسبب این خروجی هستند خطر نفوذ را در دولت انقلابی گوشزد نمی‌کند؟

فارغ از روند صدور مجوز و ابطال و صدور مجدد آن، در این میان نقش رییس شورای سیاست‌گذاری تماشاخانه ایرانشهرکه از دبیران چند دوره جشنواره راهبردی تئاتر فجر است در حمایت از نمایش چیست؟ یعنی نفوذ تا این حد پیشرفته؟

آیا رفع این ناهنجاری و تصمیمات پرخطای لابیگران که کلیت جامعه تئاتر کشور را در منظر عمومی ‌دچار بی اعتباری می‌کند در حدود وظایف و اختیارات معاون هنری است یا شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ‌یا هیچ کدام؟

منبع: روزنامه جام جم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • GB ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    3 17
    اگه فیلمش هست لینک بدید ما هم ببینیم.
  • IR ۰۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    20 1
    لابد این طرز زندگی خود کارگردان و بازیگران همین تئاترها و فیلم ها است.
  • IR ۰۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    21 1
    تکرار این کدها در نمایش های بی اخلاقی برای عادی سازی و رواج لجن درون عده ای حال بهم زن می باشد که به دنبال گند زن به کل جامعه هستند
  • محمدی IR ۰۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    7 0
    عجب وضعی شده
  • IR ۰۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    15 2
    اینطور مدعیان هنرمندی را باید طبق دستور اسلام تعذیر کرد. یعنی از بیست و پنج تا هشتاد ضربه شلاق زد..بخدا قسم اگر این دستورات قرآنی در جامعه پیاده بشه تمام مشکلات اخلاقی و اقتصادی حل میشه..
    • IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      2 0
      تعزیر درست است.
  • IR ۰۵:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    1 14
    چرا سعی میکنید همه چیز مردم رو کنترل کنید ما دوست داریم خودمون ببینیم خودمون هم قضاوت کنیم نیازی هم به معلم پرورشی نداریم
    • محمد IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      22 0
      یعنی منظورت اینه که خداوند هم اشتباه کرده که اینهمه پیامبر برای ارشاد انسانها فرستاده یا اینکه دوست داری هر فحشایی می کنی کسی بهت چیزی نگه
    • IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      16 0
      چش و گوش دریده های بهایی اهل اینطور مسایل هستند و میخواهند قبح گناه شکسته شده تا مثل دوران پهلوی نجس دوباره از گرده ملت سواری بگیرند! حماقتی که در تحقیق چالرز کینز ندیده گرفته شده اینه که برای رفتار مجرمانه زندانیان که منحرفین جنسی بودند سقف در نظر گرفته شده در حالیکهانحرافات جنسی هیچ سقف و حد و مرزی ندارد
  • علی IR ۰۵:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    0 4
    خدا قوت
  • IR ۰۶:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    25 0
    پناه بر خدا از بی حیایی،،پرده دری،،عادی انگاری گفتار و رفتارهای زشت و ناپسند.. حیف از مملکت اسلامی ما که حدود شرعی و اخلاقی در اون دستخوش بی مسئولیتی ها میشه،،و هر بار این ناهنجاریها قدم به قدم خودش رو بین جامعه جایی که مسئول و مردم رو در هیاهوی روزمرگی بخواب برده رخنه و تحمیل میکنه..!
  • IR ۰۷:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    3 0
    اتفاقا صدا و سیما و ارشاد با نپرداختن و کتمان این فجایع سعی در عادی سازی دارند. چرا هیچ کار فرهنگی برای روابط غیر عرف که در حال گسترش است انجام نمیشود؟
  • IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    16 0
    واقعا شرم آوره این نمایش رو باید توقیف کنند
  • IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    13 1
    یعنی هیچ سوژه دیگری برای نمایش پیدا نکردند؟ البته شاید این از ذهن بیمار و آلوده عوامل نمایش هست که این همه موضوع زیبا رو نمی بینند
  • IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    10 1
    خدایا!... اینقدر شوکه شدم که نمیدونم چه نفرینی بکنم نویسنده و کارگردان این نمایش کثیف رو ...
  • عبدالله IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    9 1
    این کارگردان هایی که فیلم هایی از این دست (جنسی) می سازند ،علتش بیسوادی و ناتوانی در ساخت فیلم در مباحث دیگر است . لذا چون تقوا هم ندارند به ساخت اینگونه فیلمها پناه میارند.
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    7 0
    این دولت فقط زوم کرده رو اقتصاد، و بی توجه است به فرهنگ و حجاب و خیلی مسائل دیگر کاشکی تلویزیون بجای ده تا برنامه میز اقتصادی که بعد هر بخش خبری با آب و تاب پخش میکند، یک میز فرهنگ هم ترتیب میداد
    • IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
      19 0
      اقتصاد تنها یک بمب دود زا است تا فاجعه در حال تکوین فرهنگی دیده نشود. دولتی که فقط اقتصاد برایش مهم است دولت سکولار است و استحاله هم چیزی جز این نیست.
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    3 0
    خوندن موضوع نمایش هم تن و بدن آدم رو می لرزونه یک ذره شرم و شرف ندارند عوامل این نمایش که حاضر شدند این نمایش رو اجرا کنند
  • IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    4 0
    من شنیدم ببیندگان این تئاتر که معمولا از همین قشر در اصطلاح روشنفکر هم هستند اونها هم نتونستند این تئاتر سخیف رو تحمل کنند و به عوامل تئاتر اعتراض کردند یعنی این محتوا به قدری سخیف و زننده بوده که اعتراض اونها رو هم برانگیخته
  • آرام IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۲
    11 0
    این حال و روز اجراهاشونه، بعد ادای آدمای ناموس پرست رو در میارن و جنبش me too راه میندازن! انصافا" تسمه تایم پاره نمیکنید از این همه تناقض؟؟؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس